Geschiedenis

Het moderne en sfeervolle Grand Café 1884 is gevestigd in een prachtig oud pand aan het IJ. De naam zegt het al, het pand stamt uit 1884. Hetzelfde jaar waarin het Vrijheidsbeeld werd voltooid in Frankrijk en ten geschenke werd gegeven aan de Verenigde Staten, het beeld dat symbool staat voor de vrijheid en bovendien geldt als een teken van verwelkoming voor iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. Wij willen Grand Café 1884 met diezelfde gedachtegang openstellen voor onze gasten, zodat zij zich welkom voelen en graag nog eens terugkomen vanwege de ultieme gastvrijheid welke zij hebben ervaren!

 

Geschiedenis van het pand

Het gebouw “De Zeevaart” werd ontworpen door de Friese architect IJme Gerardus Bijvoets Gzn. (1837-1901) die zich in 1866 als bouwkundige in Amsterdam had laten inschrijven. Het merendeel van de woon- en winkelpanden die Bijvoets in Amsterdam heeft gebouwd, is inmiddels gesloopt. Het gebouw “De Zeevaart” is slechts ten dele bewaard gebleven. Een gedeelte van de gevel aan de Oostertoegang, het voormalige nummer 104, is in verband met de verbreding van de aangrenzende spoorwegen in 1994 afgebroken. Het resterende bouwblok is met de korte zijde naar De Ruijterkade gekeerd, en de lange zijde naar de Oostertoegang, de verbindingsweg die onder het spoorviaduct doorloopt.

“De Zeevaart” had een gecombineerde woon-werkfunctie. Op de begane grond was een remise met werkplaats alsook een goed geïsoleerde ijskelder: waarin ‘s winters ijs werd opgeslagen om ook in de andere jaargetijden vlees en vis langer te kunnen bewaren. Op de begane grond was een remise met werkplaats. In 1924 werd “De Zeevaart” gekocht door de Scheepvaart en Steenkolen Maatschappij die het pand liet verbouwen tot kantoor. In latere tijden heeft de begane grond onder andere dienst gedaan als garage, werkplaats, reisbureau, café-restaurant en fietsenmakers werkplaats. Tegenwoordig is hier ons Grand Café 1884 gevestigd.

Indien u meer wilt weten over het Amsterdams Erfgoed kunt u de website van hen raadplegen www.amsterdam.nl/erfgoed